Cum se pot atrage cei mai performanți angajați

Pentru a atrage cei mai performanți angajați trebuie să le oferiți un loc de muncă flexibil și relaxant.

Contrar a tot ceea ce am fost învățați când am pășit în lumea micilor antreprenori, angajații cei mai performanți (acei angajați alături de care putem coordona activitatea unei firme sau duce la bun sfârșit o sarcină cu un nivel ridicat de dificultate) nu sunt cei care stau tot programul în fața monitorului. Angajații performanți din prezent cunosc și respectă libertatea. Propria libertate. Libertatea propriilor familii și pe cea a colegilor lor. Sunt persoane libere, persoane care au nevoie de un spațiu mai larg în jur și de un program flexibil.

Ne-a fost indusă idee că performanța unui astfel de angajat se bazează pe munca nerecunoscută a altor colegi. Această idee ascunde în realitate frustrările unor angajați care au ajuns să ocupe temporar anumite funcții de conducere în lipsa unui nivel de pregătire peste medie. Ei sunt incapabili să accepte faptul că existe și persoane care, prin stilul lor de viață și printr-o autodezvoltare continuă, reușesc să obțină anumite rezultate. De aici apare invidia.

Pentru a putea atrage cei mai performanți angajați trebuie să le înțelegeți așteptările și să veniți în întâmpinarea lor cu soluții concrete:
• calculatorul și tableta: noi și performante – pentru că negocierea cu un astfel de angajat începe de la sănătate. De exemplu, un monitor cu o vechime de 2 – 3 ani îi poate dăuna ochilor sau un scaun cu spătarul deformat de către colegul anterior poate avea urmări neplăcute asupra coloanei vertebrale.
• programul de lucru: flexibil – pentru că angajații performanți nu pot fi legați de birou. Ei au nevoie de libertate. Au nevoie de activități în afara biroului. Au nevoie de deplasări.
• spațiul de relaxare: intim – pentru că discuțiile din incinta acestor spații sunt, de regulă, despre proiectele în derulare. Discuțiile cu etichetă din spatele ușilor închise au lăsat loc celor relaxate în spații special amenajate.
• spațiul de muncă al colegilor: cald – pentru că angajații performanți nu sunt persoane egoiste. Ei își respectă colegii. Inclusiv pe cei aflați pe o treaptă inferioară. Nu îi privesc cu superioritate, ci dimpotrivă sunt bucuroși atunci când li se permite să le îmbunătățească spațiul de muncă.

La început, am crezut și eu, la fel ca mulți alți antreprenori, că angajații de top sunt timizi. Stăteau tăcuți în scaunele lor la ședințe. De fapt, ei erau dezamăgiți. Inconștient. Erau dezamăgiți că ideile lor nu erau înțelese. Indiferent de nivelul la care încercau să ni le explice cu stângăcia specifică lor. In timp, am acceptat că au nevoie de sprijin pentru a-și atinge performanța maximă. Au nevoie de un mediu în care să-și poată pune în aplicare ideile, de un mediu în care să-și poată asuma riscuri. Chiar și atunci când nu le înțelegem pe deplin. Incercați să priviți o potențială pierdere financiară ca pe o cheltuială cu pregătirea profesională.

Acum, că ați înțeles cum vă puteți atrage cei mai performanți angajați, vă mai rămâne doar să le căutațu un fototapet pentru birou. Puteți alege un fototapet abstract, cu animale, artă stradală, fantezist sau unul vintage sau retro. Veți fi cu siguranță surprinși de rezultate. Încă din primele zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *