Cum se montează corect un fototapet vlies

19.09.2017

Chiar dacă fototapetul vlies (material nețesut sau non-woven) este cel mai usor de montat tapet de pe piață și lipirea lui necesită respectarea unor reguli.

montează corect un fototapet vlies

Primul pas este să vă procurați echipamentul necesar:
– adeziv pentru tapet vlies (material nețesut sau non-woven)
– o cuvă pentru prepararea adezivului
– un creion
– o foarfecă
– instrumente de măsură (riglă, metru cu bandă, cumpănă, etc)
– o perie pentru adeziv
– o pensula și roller pentru tapet
– un cuter
– un burete moale sau o cârpă

Al doilea pas este să vă pregătiți pentru montare:
– pregătiți peretele pe care doriți să lipiți fototatpetul. Suprafața peretelui trebuie să fie curată, uscată și lipsită de grăsime (cele mai bune rezultate sunt obținute pe un perete acoperit cu un strat de finisare alb). Tapetul vlies ascunde imperfecțiunile minore, dar dacă defectele sunt adânci, trebuie să fie umplute înainte de tapetare. Dacă peretele este în culori contrastante, se recomandă mascarea acestora cu o culoare strălucitoare. Înainte de a aplica, eliminați eventualele resturi de tapet anterioare de pe suprafața peretelui.
– pregătiți fototapetul. Tăiați rola tapetului de-a lungul liniei punctate. Desfaceți benzile în ordinea corectă și verificați modelul pentru eventualele erori și dacă marginile se potrivesc și se potrivesc reciproc. Dacă observați o problemă, vă rugăm să ne contactați pentru a înlocui ruloul.
– dacă suprafața fototapetului este mai mică decât cea a peretului pe care intenționați să-l lipiți (sau peretele are o formă neregulată) în acest moment este recomandat să vă decideți asupra poziției acestuia pe perete.
– pregătiți adezivul pentru tapet conform instrucțiunilor recomandate de furnizor

ATENȚIE: datorită procesului de uscare a adezivului – nu recomandăm montarea fototapetului vlies în zone cu o umiditate foarte scăzută a aerului și o temperatură a aerului mai mică de 10 °C. Temperatura optimă a camerei în timpul tapetării și uscării este între 18 – 21 °C.

Urmează cel mai important pas – montarea propriu-zisă:
– folosind o cumpăna și o riglă pe un fragment selectat al peretelui, marcați linii verticale egale la fiecare 50 cm de-a lungul cărora veți atașa benzi ale tapetului.
fototapet vliesfototapet vlies
– dacă pe unul dintre pereții unde doriți să lipiți fototaptul există o fereastră, pentru confortul dvs., începeți de lângă ea, apoi treceți spre colțurile încăperii.
– aplicați adezivul pregătit pe perete pe o suprafață puțin mai mare decât lățimea primei benzi a tapetului. Aveți grijă ca stratul de adeziv să nu fie prea gros. Intinde-ti uniform adezivul Nu aplicați direct adeziv pe tapet.
fototapet vlies
– întindeți un strat subțire de clei cu o perie sau bidinea.
– luați prima bandă a tapetului. Asigurați-vă de locul în care se află partea superioară și că porniți de la mana dreaptă. Rolați-o pornind de la partea de jos (cu modelul din interior) sau o puteți orienta ușor pentru a evita murdărirea suprafeței unui tapet.
fototapet vlies
– așezați partea superioară a benzii în locul potrivit și la înălțimea potrivită. Intindeți ușor banda și lipiți-o pe toată lungimea cu atenție să fie poziționată în mod egal de-a lungul liniilor trasate anterior. Dacă ați greșit, glisați ușor banda în poziția corectă.
– slefuiți cu atenție suprafața tapetului cu o perie
fototapet vlies
– îndepărtați inegalitățile și bulele de aer. Periați cu o mișcare circulară din centrul benzii spre lateral, pornind de la suprafața superioară.
fototapet vlies
– Repetați acești pași pentru următoarele benzi ale tapetului. Rețineți că marginile modelului trebuie să corespundă în mod egal.
fototapet vlies

ATENȚIE: Excesul de adeziv poate fi îndepărtat cu un burete sau o cârpă moale umezită. Aveți grijă – frecarea suprafeței unui tapet cu un burete uscat poate duce la distrugerea printului.

După ce ați terminat de lipit și dungile sunt netezite cu o perie, tăiați cu un cuter toate marginile albe ale benzilor. Asigurați-vă că cuterul folosit este curat și ascuțit. Folosirea unui cuter necorespunzator poate provoca deteriorarea tapetului.

fototapet vlies

La final, după lipire:
– asigurați-vă încă o dată că fototapetul aderă pe întreaga suprafață a peretului, că dungile au fost aplicate în mod egal și că modelul nu a fost deformat. Cea mai bună evaluare poate fi efectuată de la distanța de aproximativ 1-2 metri. Dacă observați că o bandă este înclinată, o puteți îndrepta mișcând-o ușor pe perete – doar la scurt timp după lipirea pe perete.
– folosind o rolă de vopsea, vă rugăm să neteziți încă o dată suprafața tapetului.
– s-ar putea să existe niște bule de aer în spatele acestuia pe care nu le puteți elimina. In mod normal, ele dispar în decurs de 1-3 zile. Pentru a evita apariția acestor bule este indicat să nu vă grăbiți când îl întindenți pe perete
– păstrați o temperatură mai mare de 10 ° C și o cantitate constantă de aer în încăpere.

ATENȚIE: Nu încercați să forțați procesul de uscare naturală a tapetului. Nu utilizați niciun dispozitiv care să accelereze procesul de uscare. Dacă este posibil, evitați o încălzire intensă, mai ales dacă ați aplicat un tapet în apropierea dispozitivelor de încălzire.

Deși montarea unui fototapet viles pare simplă, fiecare etapa trebuie să fie realizată cu maximă atenție.